Winnaar Phoenix Award: Dankbaar Voor Hulp Van Over Rood

wo, 03 apr 2024 - 13:10

Daan Wilden ontving op 16 januari 2024 de Phoenix Award uit handen van Pieter Waasdorp (minister van EZK) tijdens de Big improvement Day (BID). "Zonder Over Rood was ik nooit zover gekomen."

 

Phoenix Award van Big Improvement Day


Daan Wilden ontving op 16 januari de Phoenix Award uit handen van Pieter Waasdorp (minister van EZK) tijdens de Big improvement Day (BID). Jaarlijks, op de derde dinsdag in januari, komt de top van de Nederlandse Overheid en het bedrijfsleven bij elkaar in een bijzondere conferentie. Er wordt dan stil gestaan bij wat er wel goed gaat in Nederland, de meest positieve dag, zoals de organisatie het zelf noemt. Tijdens deze bijeenkomst wordt onder andere de Phoenix Award uitgereikt, waarmee de jury van de BID ondernemers die na flinke tegenslag of faillissement sterker uit de strijd zijn gekomen, als  uit de as herrezen, een hart onder de riem steken. Met deze award wil BID het taboe op financieel tegenslag in ons land doorbreken.

Supertrots


Dit jaar won Daan Wilden deze prestigieuze prijs. Daan is supertrots op de Award. “Voor mij is het een hele grote overwinning. Helemaal geweldig ook om voor een zaal met zo’n 1000 belangrijke mensen deze prijs in ontvangst te nemen. Ik vond het een topdag. Ik kon mijn verhaal doen. Er werd naar mij geluisterd en ik heb mooie contacten op kunnen doen. Dit had ik drie jaar geleden niet kunnen dromen.”

Hulp van Over Rood


Ruim drie jaar geleden kampte Daan met grote schulden en een verslaving. Via de gemeente Kwam hij in contact met Over Rood. “Echt een superorganisatie. Zonder Over Rood was ik nooit zover gekomen. Ik zat er helemaal door heen, echt in een diep dal. Ik had geen overzicht meer in mijn financiën. Ik durfde de post niet meer open te maken, dus de schulden stapelden zich op. Niet alleen bedrijfsschulden, maar ook verkeersboetes en daar kwamen dus aanmaningen over heen. Maar nu ben ik schuldenvrij en heb ik een goedlopend bedrijf, DW Montage & Installatie, een bedrijf in de installatie van zonnepanelen. Ik heb inmiddels 10 medewerkers in dienst en er rijden zeven bussen van mij rond. We hebben klanten in het hele land. Mijn omzet is in drie jaar tijd echt enorm gestegen. Dat voelt zo goed. Het geeft me ook heel veel rust. Natuurlijk zijn er ook wel slechtere maanden, maar ik heb geleerd om een reserve op te bouwen. Onlangs ben ik op vakantie geweest. Toen voelde het toch wel een beetje als mijn ‘kindje’ over te laten aan mijn medewerkers. Maar dat is allemaal goed gegaan. Als ondernemer moet je natuurlijk ook leren delegeren.”

Geïnspireerd


Daan helpt inmiddels een vriend van hem, die ook vanwege zijn verslaving met schulden te kampen heeft. “Die jongen zat ook diep in de shit en was bang om hulp te vragen. We hebben samen naar een oplossing gezocht en ik vind het mooi om te zien dat het werkt, blij dat ik hem kon helpen. Ik ben echt geïnspireerd geraakt door het verhaal van Boris, die nu directeur van Over Rood is. Hij was mijn eerste contactpersoon bij Over Rood. Hij heeft zelf ook ervaren hoe het is om diep in de schulden te zitten en is er helemaal weer boven op gekomen. Zoals hij nu in het leven staat, dat wil ik ook. Mensen helpen op kleine schaal, want iedereen heeft recht op een goed leven. Ik ben hem heel dankbaar voor zijn hulp. We hebben nog steeds contact, zo nu en dan. Bij Over Rood ben je niet zomaar een nummer. Je bent in hun ogen een mens, ze behandelen je met respect en geloven in jouw eigen kracht. Dat vind ik een mooie insteek.”

Schuldhulpmethoden

Over Rood is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute