Ondertekening SD en SNL

Innovaties

Socialdebt

Leven zonder schuld is een rijk leven

SAMENWERKEN AAN OPLOSSEN BEGINNENDE SCHULDEN EN FINANCIËLE GROEI

Nederland heeft veel te bieden als het gaat om het verminderen van financiële zorgen.

De uitdagingen zijn echter omvangrijk en er zijn beperkte voorzieningen voor jongeren met beginnende schulden. Het huidige aanbod richt zich voornamelijk op situaties met problematische schulden. Bovendien is de hulpverlening vaak gericht op gedragsverandering en preventie van schulden (via voorlichting), in plaats van het bieden van directe oplossingen en schuldverlichting. Het gevolg is dat slechts een op de drie verzoeken om schuldhulpverlening leidt tot een daadwerkelijke schuldregeling.

Met name jongeren tussen 18 en 27 jaar bevinden zich steeds vaker in een lastige positie.

Deze groep heeft vaak een onregelmatig inkomen of zelfs helemaal geen inkomen, waardoor ze niet in aanmerking komen voor traditionele leningen bij banken. Bovendien is hun directe ondersteuningsnetwerk nog beperkt, waardoor schulden niet binnen hun sociale kringen kunnen worden opgelost. Ook bij (gemeentelijke) instanties stuiten ze vaak op een muur, meestal omdat hun schulden als te gering worden beschouwd (minder dan € 5.000,-).

Socialdebt vult het hiaat tussen methoden die gericht zijn op preventie en die op problematische schulden. Socialdebt biedt jongeren met relatief lage schulden de mogelijkheid om op een toegankelijke manier zelf hun schulden op te lossen, zonder dat ze een ingewikkeld traject via bijvoorbeeld de Kredietbank of bewindvoering hoeven te doorlopen. Op deze manier worden jongeren in een vroeg stadium bereikt en wordt voorkomen dat beginnen de schulden escaleren tot ernstige financiële problemen. Socialdebt lost schulden letterlijk op, door deze over te nemen van de schuldeisers en het aantal openstaande rekeningen te reduceren tot één overzichtelijke maandelijkse betaling. 

IMPACT

  • In 2023 heeft Socialdebt 102 jongeren kunnen helpen.
  • 18 jongeren zitten nog in het onboarding proces.
  • 13 jongeren zijn door Socialdebt doorverwezen naar ketenpartners (bijvoorbeeld om eerst aan achterliggende problematiek te werken of extra begeleiding te krijgen naar werk of wonen).
  • 6 jongeren staan (tijdelijk) op de wachtlijst in afwachting van hun onboarding proces.
  • In totaal is in 2023 voor € 197.826 aan schulden overgenomen.
  • Twee jongeren zijn met behulp van Socialdebt inmiddels al weer schuldenvrij.
  • 8 jongeren zijn bemiddeld naar werk.
  • Er zijn op dit moment 6 vrijwilligers (jongerenbegeleiders/ schulden regelaars/ jobcoaches) werkzaam bij Socialdebt.
  • Het doel voor 2024 is om door heel Nederland op te schalen.

STARTEN IN UW GEMEENTE?

Wilt u weten wat Socialdebt voor de jongeren in uw gemeente kan betekenen? Kijk eens op www.socialdebt.nl of neem direct contact op met Jamal (jamal@socialdebt.nl) of Joost (joost@schuldenlab.nl).

Gerelateerd nieuws | blogs | evenementen

Nieuws | 23.09.2024

NETWERKBIJEENKOMST ZEEUWSE GEMEENTEN

Effectieve schuldhulpmethoden voor jongeren

Lees meer

Nieuws | 04.06.2024

Rotterdams bedrijf Socialdebt winnaar Ketelbinkieprijs

Het Rotterdamse bedrijf Socialdebt heeft de 39ste Ketelbinkieprijs gewonnen. De prijs werd uitgereikt door wethouder Robert Simons in poppodium Annabel tijdens het Upstream Festival. De andere twee genomineerden waren Closure en AquasmartXL.

Lees meer

Nieuws | 04.04.2024

Hoe Jamal Oulel jongeren schuldenvrij maakt met Socialdebt

In Nederland worstelen ongelooflijk veel jongeren met schulden. Socialdebt staat hen bij, zonder incassoheffingen of dwangmaatregelen.
In het kort:

Lees meer

Nieuws | 18.03.2024

Interview met Jamal Oulel (Socialdebt) in The Optimist

Het aantal jongeren met problematische schulden is in de afgelopen 5 jaar met 70% gestegen naar 34.000 jongeren per jaar.

Lees meer

Nieuws | 07.03.2024

“Hoe hoog je schuld ook is, er is hulp."

“Hoe hoog je schuld ook is, er is hulp.” Hare Majesteit Koningin Máxima zet zich naast vele andere in voor een schuldenvrij Nederland en wil jongeren helpen een schuld te voorkomen.

Lees meer

Nieuws | 28.02.2024

Socialdebt coacht jongeren van schuld naar spaarbuffer

Stichting Socialdebt neemt de schulden van jongeren over, zodat ze deze op hun eigen tempo kunnen terugbetalen. Zonder rente of incassokosten. Een succesvolle interventie, die in anderhalf jaar tijd zo’n 150 jongeren heeft geholpen.

Lees meer