Schuldenlab project 1

"Ik weet nu gelukkig waar we recht op hebben en welke voorziening we kunnen aanvragen"

Innovaties

De VoorzieningenWijzer

Opmerkelijk: toeslagen en gemeentelijke regelingen missen soms hun doel. Daarom: De VoorzieningenWijzer.

Ons land kent allerlei toeslagen en gemeentelijke regelingen en fondsen voor financiële ondersteuning. Bovendien mag iedereen tegenwoordig zelf een zorgverzekering en energieleverancier kiezen. Veel mensen met een zwakke financiële positie of schulden zien daardoor door de bomen het bos niet meer. Toeslagen kunnen mensen soms zelfs in de problemen brengen, als achteraf terugbetaald moet worden. De VoorzieningenWijzer brengt precies in kaart waar iemand recht op heeft. De basis op orde, dat voorkomt schulden.

Ondanks dat er veel is geregeld in Nederland, blijkt dat de groep die het nodig heeft,  onvoldoende gebruik hiervan maakt en daardoor dreigt vast te lopen. Het gaat daarbij vaak om mensen die geen enkele financiële tegenslag kunnen hebben door gebrek aan buffers, of die zelfs al in de schulden zitten. Het werd duidelijk dat juist deze doelgroep heel veel moeite heeft om de financiële ondersteuning die er wel is (denk aan de al genoemde toeslagen, maar ook aan gemeentelijke steunfondsen) te vinden en te begrijpen. Dat kan allerlei oorzaken hebben: complexiteit, stress, niet weten waar te beginnen. De VoorzieningenWijzer helpt daarbij en maakt het mogelijk om optimaal gebruik te maken van de al bestaande toeslagen en regelingen. Het is dus niet nodig om voor deze doelgroep nieuwe financiële instrumenten te bedenken.

kaart voorzieningenwijzer

Maatwerk per gemeente

Zo’n 50 gemeenten hebben inmiddels kennis gemaakt met De VoorzieningenWijzer. Vanuit de organisatie achter De VoorzieningenWijzer krijgen de deelnemende gemeenten twee instrumenten aangereikt: training van lokale medewerkers die de doelgroep gaan benaderen en een online applicatie. In deze applicatie zijn alle relevante soorten toeslagen en regelingen voor een specifieke gemeente ingevoerd. De lokale medewerkers kunnen zo voor individuele inwoners de voor hen optimale financiële huishouding inregelen. Dat leidt tot aanzienlijke besparingen. En zeker zo belangrijk: het behoedt voor financiële tegenvallers die kunnen ontstaan bij o.a. verkeerd inschatten van toeslagen, zorgverzekeringen en energiecontracten. De VoorzieningenWijzer bespaart èn stabiliseert.

Zie hier de video met de complete uitleg van De VoorzieningenWijzer.

Lees voor meer achtergrond ook dit artikel op de website van Binnenlands Bestuur.

Impactmeting

Deze impactmeting is uitgevoerd door SchuldenlabNL, in opdracht van De Voorzieningenwijzer en in samenwerking met Deloitte.

De Voorzieningenwijzer is één van de methoden die mede dankzij de inspanningen van SchuldenLabNL is opgeschaald en daardoor een groter bereik heeft gekregen. SchuldenLabNL monitort De Voorzieningenwijzer om de hulp en oplossingen te verbeteren. SchuldenLabNL en De Voorzieningenwijzer hebben daarom de impact van De Voorzieningenwijzer gemeten.

Download de impactmeting

De uitgevoerde impactmeting heeft betrekking op 2020. 

Gerelateerd nieuws | blogs | evenementen

de voorzieningenwijzer

Nieuws | 20.06.2023

NIEUWSBRIEF |DE VOORZIENINGENWIJZER

Meer weten over 'De VoorzieningenWijzer', één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenLab wordt opgeschaald?
Lees onderstaande nieuwsbrief.

Lees meer

Niemand Buitenspel wint bronzen Esprix Award

Nieuws | 11.05.2023

Niemand Buitenspel wint bronzen Esprix Award

Op dinsdag 9 mei ontving het initiatief ‘Niemand Buitenspel’ een bronzen Esprix in de categorie ‘Business for good’.

Lees meer

NIEUWSBRIEF |HELP INWONERS EN HUURDERS BIJ HUURVERHOGING

Nieuws | 20.04.2023

NIEUWSBRIEF |De VoorzieningenWijzer

Meer weten over 'De VoorzieningenWijzer', één van de schuldhulpmethoden die door Schuldenlab wordt opgeschaald?
Lees onderstaande nieuwsbrief.

Lees meer

Schulden en mentale problemen versterken elkaar

Nieuws | 18.04.2023

De VoorzieningenWijzer raakt alle onderwerpen

Kees Wassink werkt sinds twee jaar als consulent van De VoorzieningenWijzer in gemeente Ermelo. Via zijn vrijwilligerswerk bij Schuldhulpmaatje hoorde hij voor het eerst over De VoorzieningenWijzer.

Lees meer

De VoorzieningenWijzer Nieuwsbrief

Nieuws | 03.02.2023

De VoorzieningenWijzer

Meer weten over de Voorzieningenwijzer, één van de schuldhulpmethoden die door Schuldenlab wordt opgeschaald?
Lees onderstaande nieuwsbrief.

Lees meer

Samenwerking NSR - DVW

Nieuws | 10.06.2021

NSR en De VoorzieningenWijzer bundelen krachten om mensen met geldzorgen vroegtijdig te helpen

De Nederlandse Schuldhulproute (NSR) en de VoorzieningenWijzer werken samen om mensen met geld- en schuldzorgen in een vroeg stadium te bereiken en te helpen.

Lees meer