Gemeente Meierijstad start met steun aan inwoners voor financiële zelfstandigheid met Plinkr Nazorg

do, 04 apr 2024 - 11:58

Gemeente Meierijstad is gestart in februari 2024 met een pilot om inwoners die onder bewindvoering staan weer eerder financieel zelfstandig te laten worden. Daarbij wordt Plinkr Nazorg ingezet, een digitale traject dat deelnemers helpt om weer zelf de geldzaken te organiseren. Gemeente Meierijstad werkt in deze nauw samen met de bewindvoerders uit de regio waar vaak naar doorverwezen wordt en die onze pilot ondersteunen.

Kick-off

Met deze vier grootste bewindvoerders is vorige week in een kick-off de pilot afgetrapt. Met elkaar is benoemd dat de inzet van Plinkr Nazorg belangrijk is vanwege een aantal redenen:

  • De beperkte tijd voor de bewindvoerders.
  • De specifieke vaardigheden die het coachen van cliënten vraagt van een bewindvoerder.

De gemeente Meierijstad werkt al actief met bewindvoerders samen om deze inwoners de juiste ondersteuning te geven. De inzet van Plinkr Nazorg versterkt deze samenwerking.

Training

Er is plaats voor 10 inwoners. De deelnemers volgen een digitale traject van zes maanden van Plinkr Nazorg, waarin ze werken aan de vaardigheden en het zelfvertrouwen dat nodig is om de geldzaken weer zelf op te pakken. Dat gebeurt onder begeleiding van drie lokale coaches, die ook als schuldhulpverleners in de gemeente Meierijstad werkzaam zijn. Met ondersteuning van de bewindvoerders.

Menno Roozendaal, wethouder werk, jeugd, kunst en cultuur en energie: “Wij vinden het belangrijk om inwoners te ondersteunen in hun financiële redzaamheid. Nadat de begeleiding door de bewindvoerder is gestopt is het spannend om zelf alle geldzaken te regelen. Door Plinkr Nazorg in te zetten samen met onze bewindvoerders bieden we de inwoners extra begeleiding om zo weer grip en regie te krijgen op hun eigen geldzaken.”

Schuldhulpmethoden

Plinkr Nazorg is één van de negen schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’, Jongeren Perspectief Fonds, Over Rood, Plinkr Nazorg, Socialdebt, Doorbraakmethode, Collectief Schuldregelen, De Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute