Schuldenlab070 wil cirkel doorbreken met pilot Schulden en vrouwenopvang

Sadik Harchaoui | ma, 28 mrt 2022 - 10:56

In Den Haag komen gemiddeld 200 vrouwen per jaar, al dan niet met hun kinderen, in een van de locaties van de vrouwenopvang terecht. De oorzaken van instroom lopen uiteen, maar in alle gevallen is er sprake van acute dreiging. Veel van de vrouwen kampen ook met financiële problemen die hun perspectief belemmeren en daardoor herstel voor zichzelf en hun kinderen in de weg staan. Schuldenlab070 gaat daar verandering in brengen.
 
Op 28 maart was de officiële aftrap van de pilot ‘schulden en vrouwenopvang’ op een van de Haagse opvanglocaties van stichting Perspektief. De aftrap werd gecombineerd met een werkbezoek van Arjen Kapteijns, wethouder Sociale Zaken en Werk. Hij was ook aanwezig bij het startmoment
en sprak de wens uit dat deze pilot de cirkel voor deze vrouwen doorbreekt zodat zij hun leven weer terug op de rails krijgen. Verder deelden vrouwen uit de opvang en begeleiders hun persoonlijke ervaringen. Alle aanwezigen waren onder de indruk van deze indrukwekkende en veelal heftige verhalen.

Op drie locaties van Perspektief gaat Schuldenlab070 40 vrouwen ondersteunen om gezamenlijk plannen voor de toekomst te maken, zodat zij schuldenzorgenvrij en met perspectief uit de opvang kunnen. Bijzonder is dat Schuldenlab070 in deze pilot ook oog heeft voor de (ex-)partners, mede vanwege de duurzame veiligheid.

Schuldenlab070 is het eerste lokale SchuldenLab dat door SchuldenlabNL is opgericht. Schuldenlab070 vierde in 2021 haar 5e jubileum jaar, zie daarvoor: https://www.schuldenlab.nl/nieuws/schuldenlab070-viert-5-jarig-jubileum