Coalitievorming

“Als er sprake is van een verbinding tussen mensen, in wat voor vorm van samenwerking dan ook, gebeuren er dingen die anders niet zouden gebeuren.” Ingrid Thijssen

SchuldenlabNL is een onafhankelijke stichting die publieke partners (waaronder gemeenten en uitvoeringsorganisaties) en private partners (zoals banken, verzekeraars, energieleveranciers en woningcorporaties) samenbrengt om NL schuldenzorgvrij te krijgen. Iedere partner is om verschillende redenen gebaat bij minder mensen met schulden en zorgen daarover.

Bij SchuldenlabNL geloven we echt in de kracht van publiek-private samenwerking – in het vormen van coalities, denk hierbij aan de Voorzieningenwijzer en de Nederlandse Schuldhulproute.

In 2022 hebben we daarnaast aan de wieg gestaan van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid en het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Commitment werkgevers: 50% minder financieel ongezonde of kwetsbare medewerkers in 2030

Op 29 november 2022 is de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG) gelanceerd, een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich actief in gaan zetten voor de financiële gezondheid van hun medewerkers. Werkgevers spelen een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren van financiële problemen en schulden bij hun medewerkers. Daarom hebben Deloitte, ING en SchuldenlabNL het voortouw genomen om een brede coalitie van werkgevers te vormen om financiële problemen en schulden op de werkvloer aan te pakken. Het gezamenlijke hoofddoel is 50 procent minder medewerkers die financieel ongezond of kwetsbaar zijn in 2030. Lees meer.

Tijdelijk Noodfonds Energie

logo noodfonds energie

SchuldenlabNL stond samen met Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall en de Nederlandse Schuldhulproute aan de wieg van het Tijdelijk Noodfonds Energie. Het Tijdelijk Noodfonds Energie biedt huishoudens met een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum de mogelijkheid om een aanvraag in te dienen voor een verlaging op hun energierekening (tot en met 5 mei 2023). Dit kan oplopen tot enkele honderden euro's per huishouden. 


De Rijksoverheid heeft 24,5 miljoen euro aan het fonds bijgedragen. Dit is gelijk aan de bijdrage van de voornoemde energieleveranciers. Ook Budget Thuis, Clean Energy, ENGIE, Pure Energie en Shell Energy namen deel aan het fonds. 


Het Tijdelijk Noodfonds Energie is gelanceerd op 7 februari 2023 om huishoudens te ondersteunen die te maken hebben met financiële moeilijkheden als gevolg van hoge energierekeningen afgelopen winter.  Op 23 februari 2023 bracht Koningin Máxima, vanuit haar rol als erevoorzitter SchuldenlabNL een bezoek aan het klantcontactcentrum van het Noodfonds.

Klik hier voor meer informatie over het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Gerelateerd nieuws | blogs | evenementen

Commitment werkgevers: 50% minder financieel ongezonde of kwetsbare medewerkers in 2030

Nieuws | 29.11.2022

Commitment werkgevers: 50% minder financieel ongezonde of kwetsbare medewerkers in 2030

Op 29 november jl. is de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG) gelanceerd, een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich actief in gaan zetten voor de financiële gezondheid van hun medewerkers.

Lees meer

Koningin Máxima lanceert Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Nieuws | 23.11.2022

Koningin Máxima lanceert Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Hare Majesteit Koningin Máxima lanceert dinsdag 29 november bij ABN/AMRO in Amsterdam de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid.

Lees meer

Actiebijeenkomst Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Nieuws | 14.11.2022

Actiebijeenkomst Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

Op dinsdag 8 november waren we te gast bij VDL Groep in Eindhoven voor de Actiebijeenkomst Nationale Coalitie Financiële Gezondheid georganiseerd door Partnerfonds Brainport Eindhoven, VDL en SchuldenlabNL.

Lees meer

Koningin Máxima bij bijeenkomst over financiële gezondheid werknemers

Nieuws | 03.11.2022

Koningin Máxima bij bijeenkomst over financiële gezondheid werknemers

Hare Majesteit Koningin Máxima, erevoorzitter van SchuldenlabNL, woont dinsdag 8 november bij de VDL Groep in Eindhoven de Actiebijeenkomst Nationale Coalitie Financiële Gezondheid bij.

Lees meer

Jongeren Perspectief Fonds

Nieuws | 28.02.2022

Venlo biedt jongeren met schulden perspectief

“Laten we opschieten!” zei Koningin Maxima tijdens het werkbezoek Jongeren Perspectief Fonds op 9 februari jl. in Den Haag. Daar spraken zij en minister Schouten met jongeren over hun ervaringen met problematische schulden.

Lees meer

H.M. koningin Maxima werkbezoek 9 februari

Nieuws | 10.02.2022

Koningin Máxima en minister Schouten praten met jongeren over het Jongeren Perspectief Fonds

Ruim 22.000 huishoudens in de leeftijd van zestien tot vijfentwintig jaar zijn geregistreerd met problematische schulden (CBS, najaar 2020).

Lees meer