Plinkr lanceert Financiële Hulpketen Check voor gemeenten

di, 11 apr 2023 - 09:25

Plinkr – waarvan Schuldenlab de Plinkr.Hub opschaaltheeft vandaag een nieuw meetinstrument voor gemeenten gelanceerd: de Financiële Hulpketen Check. Het instrument geeft beleidsmakers in korte tijd inzicht in de staat van de financiële hulpverlening en laat zien welke kansen er zijn om deze te verbeteren. Zo meet de Check welke financiële hulp door partners wordt verleend, of hulpverleners zich voldoende toegerust voelen om die hulp te verlenen, en hoe de samenwerking in de keten kan worden versterkt. Met het instrument wil Plinkr gemeenten en hulporganisaties helpen om de financiële zorg voor inwoners te verbeteren.

2,6 miljoen huishoudens dreigen in de financiële problemen te komen door de stijgende inflatie. Het is de taak van de gemeente om deze inwoners op tijd te begeleiden naar de juiste financiële hulp. Daarvoor werken gemeenten samen met tientallen ketenpartners, zoals wijkteams, sociaal raadswerk en schuldhulpverleners, maar ook woningcorporaties, huisartsen en jeugdcoaches. Het aansturen van al die partners blijkt voor gemeenten een uitdaging. In 2021 en 2022 interviewde Plinkr beleidsmakers van 50 gemeenten: 76% van hen vond het aansturen van de keten van financiёle hulp een  complexe taak, 71% gaf aan dat de samenwerking met en tussen ketenpartners niet altijd goed verliep en 57% gaf aan te weinig inzicht te hebben in de effectiviteit van hulp. 

Tijdrovend

Floris Went, oprichter van Plinkr: “Gemeenten krijgen er al jaren steeds meer taken bij op het gebied van armoede en schulden. Het aansturen en betrokken houden van alle hulporganisaties en partners die deze taken uitvoeren is een tijdrovende klus. In gemeenten waar we met Plinkr actief zijn doen we vaak een kort onderzoek om in kaart te brengen hoe er nu wordt samengewerkt met hulporganisaties en wat de behoeften zijn van hulpverleners. Die inzichten werden als dermate waardevol gezien, dat we er een op zichzelf staand meetinstrument voor hebben ontwikkeld.”
 

Sneller inzicht

De Financiële Hulpketen Check geeft in zes weken inzicht in wat voor financiële hulp er door partners wordt verleend, hoe er wordt samengewerkt en wat hulpverleners nodig hebben om meer inwoners te ondersteunen. Hulpverleners van betrokken hulporganisaties vullen een digitale vragenlijst in. Het systeem van Plinkr zorgt vervolgens voor een rapportage en inzichten waarmee beleidsmakers en hulporganisaties aan de slag kunnen. Went: “Zelf zo’n onderzoek opzetten en uitvoeren is vaak kostbaar voor gemeenten. De Check is bedoeld om snel inzicht te krijgen in de specifieke onderwerpen die in vrijwel iedere gemeente relevant zijn.”
 

Reacties

Het meetinstrument is inmiddels in meerdere gemeenten ingezet, waaronder in Zaanstad, Westerkwartier en Alphen aan den Rijn. De reacties zijn positief. Leontien Buitendijk en Ilse van Es, programmamanagers Financieel Fit, Alphen aan den Rijn. “In Alphen aan den Rijn werken we met veel partners samen om onze inwoners met geldzorgen te ondersteunen. De Financiële Hulpketen Check van Plinkr bracht scherp in beeld hoe die samenwerking nu verloopt, en welke kansen er zijn om de hulp de komende jaren verder te verbeteren.” 

Datum: 11 april 2023

Bron: Plinkr