Honderden ondernemers zetten via Geldfit stap naar hulp bij coronaschulden

di, 19 mrt 2024 - 15:10

In de eerste twee maanden van 2024 nam een recordaantal ondernemers contact op met Geldfit. Via het gratis telefoonnummer 0800-8115 van Geldfit werden meer dan 7 keer zoveel ondernemers verbonden met hulp als in dezelfde periode vorig jaar. Veel ondernemers vragen om hulp bij het oplossen van de ontstane coronaschulden.

Meer dan 80.000 (klein) mkb-ondernemers zijn niet in staat om hun coronaschulden tijdig af te lossen. Veel ondernemers zijn onbekend met de mogelijkheid van betalingsregelingen, (gedeeltelijke) kwijtschelding en (her-)financiering. Vaak denken zij daardoor onterecht dat faillissement of het beëindigen van het bedrijf de enige oplossing is. Coronaschulden hoeven echt niet het einde van je bedrijf te betekenen, vertelt Geldfitambassadeur Jacqueline Zuidweg. Ze vindt het ondanks het onderwerp positief en opvallend dat ondernemers contact opnemen voor hulp: “Ondernemers zijn gewend zelfstandig problemen op te lossen. Als je dan de stap zet en contact zoekt met Geldfit, vind ik dat heel dapper. Er is namelijk vaak meer mogelijk dan je in je eentje als ondernemer kan bedenken.”

Meedenken over passende hulp

Waar het belteam van Geldfit vorig jaar enkele tientallen ondernemers aan de telefoon kreeg, gaat het momenteel om honderden. Samen met de ondernemers brengen Geldfitmedewerkers in beeld waar het probleem zit en verbinden zij hen met passende hulp. Jacqueline Zuidweg: “Veel ondernemers die we spreken kunnen gewoon door: zij hebben, buiten de coronaschuld, een levensvatbaar bedrijf. Zo is er met uitleg van de mogelijkheden vaak alsnog een betalingsregeling met de belastingdienst mogelijk. Of er vindt dankzij warme overdracht naar de ondernemersloketten of schuldhulpverlening van de gemeente een (gedeeltelijke) kwijtschelding en herfinanciering van de coronaschuld plaats. Ook stoppende ondernemers kunnen we overdragen naar passende hulp bij coronaschulden.” 

Vanaf 1 april wordt belastingschuld weer preferent

Jacqueline Zuidweg hoopt dat meer ondernemers hun geldzorgen durven te bespreken: “Mijn advies is: kom in actie! In april komt er een eind aan de coulance die de Belastingdienst bij deze schuld heeft gehad. Dat betekent dat de coronabelastingschulden preferent worden, oftewel: voorrang krijgen.  Het kan dus lonen om voor 1 april actie te ondernemen. Het is sowieso goed om niet af te wachten en in actie te komen, zodat je weer grip op je financiële toekomst krijgt.”
 

Geldfit

Over Geldfit

Geldfit geeft mensen weer grip op hun geld. Via de website geldfit.nl krijgen mensen inzicht in hun financiële situatie. Met artikelen, online tools en een test zien ze direct welke stappen zij kunnen zetten om financieel gezond te blijven of te worden. Ontvangt iemand liever direct persoonlijk advies? Dan kunnen ze gratis bellen naar het landelijke nummer van Geldfit: 0800-8115. Geldfit is een initiatief van NSR (Nederlandse Schuldhulproute). Dit is een samenwerking van gemeenten, bedrijven en (hulp)organisaties. Samen willen we dat mensen eerder bij passende hulp uitkomen. 

Schuldhulpmethoden

Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald.