Koningin Máxima bezoekt klantcontactcentrum Tijdelijk Noodfonds Energie

do, 23 feb 2023 - 11:47

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft op donderdag 23 februari in Den Haag het klantcontactcentrum van het Tijdelijk Noodfonds Energie bezocht. Het fonds steunt kwetsbare huishoudens die vanwege de hoge energieprijzen in financiële problemen komen. Het gaat om situaties waarin de energierekening een onevenredig groot deel van het gezamenlijk inkomen belast. Koningin Máxima is erevoorzitter van SchuldenlabNL.

Bij het klantcontactcentrum heeft Koningin Máxima onder andere met medewerkers over hun ervaringen met de intakegesprekken gesproken. Ook luisterde zij mee met telefoongesprekken van mensen die hulp zoeken. In principe kunnen alle aanvragen online gedaan worden. Het klantcontactcentrum helpt mensen die daar moeite mee hebben. Het bezoek is afgesloten met een inhoudelijk gesprek over het Noodfonds. Gesprekspartners waren kwartiermaker Lodewijk Asscher en MT leden van het Noodfonds Niels Büller, Idriss Abdelmoula en Menno ter Wal. Ook Sara Mooi en Christa Scholten van Flanderijn sloten aan. Deze organisatie zorgt voor de bemensing van het klantcontactcentrum van het Noodfonds. Sadik Harchaoui, Chef de Mission SchuldenlabNL, verzorgde de rol van moderator van het werkbezoek.

Koningin Máxima bezoekt klantcontactcentrum Tijdelijk Noodfonds Energie

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is gelanceerd op 7 februari en is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, de Nederlandse Schuldhulproute en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid draagt bij met een subsidie van 25 miljoen euro. Het bedrag is gelijk aan de bijdrage van de voornoemde energieleveranciers als ook Budget Thuis, Clean Energy, ENGIE, Pure Energie en Shell Energy. Om in aanmerking te komen voor financiële steun wordt gekeken naar de hoogte van de energierekening in vergelijking met het gezamenlijk inkomen. Als een te groot deel van het inkomen naar energie gaat, betaalt het Noodfonds een deel van de rekening. Het doel is om te voorkomen dat huishoudens (verder) in problematische schulden raken. De financiële steun is tijdelijk en richt zich op energierekeningen in de periode van oktober 2022 tot en met maart 2023. 

In maart 2022 presenteerden de initiatiefnemers van het Noodfonds al het ‘actieplan tegen energiearmoede’. Hierin staan onder meer tips om energie te besparen en wordt een overzicht gegeven van organisaties die kunnen helpen bij geldzorgen. In het plan is ook de eerste aanzet gegeven voor het oprichten van het Noodfonds. Koningin Máxima was aanwezig bij de presentatie.

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. 

Bron: Het Koninklijk Huis

Datum: 23 februari 2023