Toename contact met jongeren bij Geldfit dankzij WhatsApp

di, 06 mei 2025 - 10:24

Sinds Geldfit via WhatsApp bereikbaar is ziet de organisatie een flinke toename in het aantal jongeren dat contact opneemt. Dit blijkt uit een analyse die Geldfit heeft uitgevoerd. Waar eerder al honderdduizenden jongeren voorlichting kregen via artikelen op geldfit.nl/jongeren, weten jongeren nu ook steeds beter dat ze persoonlijk bij Geldfit terecht kunnen met hun vragen en zorgen over geld.

Jongeren die contact opnemen via chat of WhatsApp hebben vaak te maken met beginnende achterstanden. Van de jongeren die met Geldfit whatsappen, heeft 92% betaalachterstanden. Bij ongeveer 70% hebben zij een achterstand bij meerdere partijen. Ook wanneer het bedrag op dat moment vaak nog relatief laag is, is het voor jongeren met een laag inkomen een flinke uitdaging om dit af te betalen.

Ook ziet Geldfit dat ruim de helft van de jongeren (52%) zorgschulden heeft, vaak in combinatie met andere schulden. Praten over schulden blijkt zeker niet vanzelfsprekend te zijn voor jongeren. Zij zijn bang voor mogelijke gevolgen, zoals onbegrip vanuit hun omgeving. Hierdoor proberen zij lange tijd eerst zelf hun schulden op te lossen. Voor sommige jongeren is Geldfit de plek waar zij voor het eerst (vaak anoniem) over hun schuldsituatie durven te vertellen.

Drempel zo laag mogelijk

Joëlla Opraus van Geldfit ziet ook de waarde van het kanaal voor jongeren: “We vinden het belangrijk om de drempel naar hulp zo laag mogelijk te maken, ook voor jongeren. Over financiële zorgen praat je niet graag, maar het is wel de beste stap richting de oplossing. De mogelijkheid om te whatsappen helpt daarbij. Onze collega’s denken met je mee en vaak hebben ze direct al een tip of goede doorverwijzing voor je.”

Tijdens de Week van het geld was er samen met bedrijven, gemeenten, werkgevers en scholen extra aandacht voor ‘geldstress’ bij jongeren. Veel scholen brachten dit onderwerp bij jongeren onder de aandacht door het uitdelen van Geldfit-stressballen. “We zien dat we op deze laagdrempelige manier steeds meer jongeren weten te bereiken en hopen dat iedereen die met vragen of zorgen over geld zit contact met ons opneemt via chat, WhatsApp of telefoon”, aldus Joëlla.

Thuis wonen zorgt niet altijd voor buffer

Het is bekend dat de overgang van thuis wonen naar zelfstandig wonen een risicofactor is voor het ontstaan van schulden bij jongeren. Uit een analyse van Geldfit werd dit inderdaad bevestigd: bij 60% van de zelfstandig wonende jongeren blijkt er sprake van betaalachterstanden. Maar ook onder thuiswonende jongeren die contact zochten, blijkt dit gedeelte met 40% substantieel te zijn. Zo blijkt thuis wonen voor een grote groep jongeren niet altijd voor voldoende buffer te zorgen in het voorkomen of opvangen van financiële problemen.

Nog beter aansluiten bij jongeren

Geldfit is het startpunt voor vragen en zorgen over geld. Waar het team van Geldfit eerder alleen telefonisch en via de website bereikbaar was, blijkt WhatsApp hierop een waardevolle aanvulling. Steeds meer jongeren komen via die weg in contact, waarmee Geldfit een nog bredere groep mensen weet te bereiken. Voor Geldfit was dit de reden om in maart uit te zoeken wat de meest gestelde hulpvragen en achtergronden zijn van jongeren die via chat en WhatsApp contact zoeken. Met de uitkomsten wil Geldfit haar aanbod nog beter laten aansluiten bij jongeren met vragen of zorgen over geld.

Top 5 vragen via WhatsApp

Uit de analyse kwam naar voren welke vragen jongeren het vaakst via WhatsApp stellen aan het team van Geldfit. Dat leverde de volgende top 5 op:

  1. Hoe kan ik mijn schulden aflossen?
  2. Hoe krijg ik meer financieel overzicht?
  3. Hoe kan ik beter rondkomen?
  4. Hoe vraag ik regelingen aan (zoals zorgtoeslag)?
  5. Kan ik hulp krijgen bij een betalingsregeling?

Video’s voor jongeren

Geldfit doet alleen analyses op geanonimiseerde gegevens, om de privacy van de betrokkenen te waarborgen. Met de inzichten uit onderzoeken kan Geldfit meer passende middelen inzetten. Vanuit deze inzichten worden bijvoorbeeld video’s gemaakt om het webcareteam nog beter in staat te stellen om vragen te beantwoorden. Het doorsturen van een video gaat via WhatsApp namelijk heel eenvoudig en sluit goed aan bij jongeren. Geldfit publiceert deze video’s voor jongeren ook op haar YouTube-kanaal, zodat iedereen daar gebruik van kan maken. De opgedane kennis en gemaakte middelen worden waar gewenst proactief gedeeld met aangesloten bedrijven, gemeenten en hulporganisaties. Zo kunnen ook zij nog beter aansluiten bij de vragen en situaties waarmee jongeren te maken hebben.

Het originele bericht lees je hier.

SCHULDHULPMETHODEN

Geldfit is een initiatief van de Nederlandse Schuldhulproute (NSR). De NSR is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald. Ons doel is om lokale schuldhulpmethoden nationaal op te schalen, zodat alle gemeenten in Nederland er mee gaan werken. Negen methoden schalen we inmiddels op: ‘Hoe word je rijk?’Jongeren Perspectief FondsOver RoodPlinkr NazorgSocialdebtDoorbraakmethodeCollectief SchuldregelenDe VoorzieningenWijzer en de Nederlandse Schuldhulproute