Noodfonds energie sluit 15 maart, meer dan 150.000 aanvragen

do, 14 mrt 2024 - 08:11

Mensen met een laag inkomen en een hoge energierekening hebben nog twee dagen de tijd om een aanvraag voor ondersteuning te doen bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Daarna is er waarschijnlijk geen geld meer beschikbaar, schrijft demissionair minister Schouten (Armoedebestrijding) aan de Tweede Kamer.

Sinds het fonds op 22 januari open ging, hebben 157.000 huishoudens een aanvraag ingediend. Het geld is afkomstig van de overheid en een aantal grote energiebedrijven. Aanvankelijk zat er 60 miljoen euro in de pot, maar dat bedrag werd half februari opgehoogd met nog eens 24 miljoen euro om nog meer mensen te kunnen helpen. Het grote aantal aanvragen dat wordt toegekend laat volgens Schouten zien "dat voor veel huishoudens de energierekening nog steeds zwaar drukt op hun uitgaven."

De aanvraag gaat via de computer. Nationaal Ombudsman Van Zutphen was deze maand kritisch over die procedure. Hij noemde die "oneerlijk", omdat kwetsbare mensen financiële hulp kunnen mislopen, bijvoorbeeld omdat ze geen DigiD hebben.

Het noodfonds is bedoeld voor huishoudens met een bruto maandinkomen tot maximaal 3200 euro (alleenstaand) en 4480 euro (samenwonend). Ze moeten minstens 8 tot 10 procent van dat inkomen kwijt zijn aan energiekosten.

Het fonds betaalt een deel van de rekening, maximaal een half jaar lang. Ook vorige winter was er een Noodfonds Energie. Daar maakten toen ruim 50.000 huishoudens gebruik van.

De sluitingsdatum van het fonds (nu dus 15 maart) hangt af van het aantal toegekende aanvragen en de hoogte van de compensatie. Het kan zijn dat er na overmorgen toch nog wat geld over is en dan kan het noodfonds besluiten om nog één werkdag aanvragen in behandeling te nemen, schrijft Schouten. Dat zal dan worden aangegeven op de website van het fonds: Tijdelijk Noodfonds Energie

Bron: NOS