KONINGIN MÁXIMA BRENGT WERKBEZOEK AAN NIEUWE SCHULDHULPMETHODE SOCIALDEBT

di, 20 feb 2024 - 16:49

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft dinsdagochtend 20 februari een werkbezoek aan Socialdebt in Microlab Rotterdam gebracht. Dit is een ‘fintech voor sociale incasso’ die jongeren met beginnende schulden helpt om deze zo snel mogelijk af te lossen en hen begeleidt naar een financieel stabiele toekomst. Minister Schouten voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen was ook bij het bezoek aanwezig.

Koningin Máxima en minister Schouten waren aanwezig bij een pressure cooker bijeenkomst met jongeren die via de app van Socialdebt geholpen worden om hun schuldenproblematiek op te lossen. De organisatie neemt de schulden bij verschillende eisers over tot een bedrag van 2.500 euro. Hiermee wordt voorkomen dat schulden verder oplopen. De jongeren krijgen zo ruimte om bij één instantie en in eigen tempo, zonder rente of boetes, af te lossen. Via de app worden zij ook begeleid om hun geldzaken weer op orde te krijgen en krijgen zij budget- en spaartips voor een financieel stabiele toekomst. Tijdens de pressure cooker deelden de jongeren ideeën over hoe 2.500 euro schuld omgebogen kan worden naar 2.500 euro spaargeld en welke manier van sparen het beste bij hen past. De uitkomsten van de pressure cooker zijn met Koningin Máxima en minister Schouten gedeeld.

Pressure cooker 20 feb

Aansluitend spraken Koningin Máxima en de minister met vertegenwoordigers van financiële instellingen over het ontwikkelen van spaarproducten die de opbouw van een buffer stimuleren en financiële gezondheid bevorderen. Bijvoorbeeld automatisch sparen door digitale betalingen naar boven af te ronden. Stichting SchuldenlabNL bestond in november 2023 vijf jaar. Een van de nieuwe doelstellingen is het bevorderen van financiële weerbaarheid waar sparen een bijdrage aan levert.

Stip op de horizon

Als fintech heeft Socialdebt een landelijk bereik, maar richt zich vooralsnog op jongeren in de regio Rotterdam. Er worden nieuwe samenwerkingspartners en donoren gezocht om ook jongeren in andere gemeenten te kunnen helpen. Socialdebt is tijdens het werkbezoek toegevoegd aan de acht effectieve schuldhulpmethoden die SchuldenlabNL landelijk opschaalt.

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars werken samen aan het opschalen van succesvolle schuldhulpmethoden voor verschillende doelgroepen. Koningin Máxima is erevoorzitter van SchuldenlabNL.