CHAFINA GROEIDE OP IN ARMOEDE: 'MIJN OUDERS ZEIDEN: 'HET IS ER GEWOON NIET''

Sadik Harchaoui | vr, 23 dec 2022 - 11:30

Chafina weet als geen ander hoe het is om op te groeien in armoede. Het zorgde er zelfs voor dat ze op school buiten het lokaal moest wachten, omdat haar ouders geen geld hadden voor het ouderpotje. Die ervaring werkt door tot op de dag van vandaag. ‘Dit moet anderen bespaard blijven.’

Chafina Bendahman (44) werkte met haar moeder, zus en broer mee aan het boek De schoen van tien miljoen: “Ik hoop dat armoede door dit boek bespreekbaar wordt.”

ARMOEDE

Het is 1984 als Chafina met haar moeder en haar vier broertjes en zusjes naar Nederland komt in het kader van gezinshereniging. Haar vader werkt dan al jaren in Westland op het platteland in de kassen. Ze is zes jaar als ze vanuit Marokko vertrekken. In Marokko kon het gezin nog wel rondkomen van de 1000 gulden die haar vader verdiende en naar hen toestuurde.

Maar dat is in Nederland wel anders. “In Nederland heb je andere tradities. Het is een andere levensstandaard.” Waar het gezin in Marokko nog genoeg te eten had, is dat in Nederland niet het geval. Met meel, water en zout maakt haar moeder brood en verder is er de aardappelboer die door de straten van de Schilderswijk rijdt. Het levert ze een zak van 25 kilo op. “Mijn moeder werd heel creatief met de aardappels. Tortilla’s, stampotjes, rösti, gekookt, gepureerd. En als er bezoek kwam gebruikte mijn moeder wat meer water, zodat er wat extra saus was om brood in te dippen. Tot op de dag van vandaag zijn we aardappeleters. Maar het is toch anders dan een gevarieerd dieet.”

Lees hier het hele artikel.

Bron: Linda

Datum: 23 december 2022