Haagse basisscholen ontvangen boek over armoede ‘De schoen van tien miljoen’ tijdens Wereldarmoededag

Sadik Harchaoui | ma, 17 okt 2022 - 12:30

In Den Haag wonen tenminste 20.000 kinderen die opgroeien in armoede. Tijdens Wereldarmoededag op 17 oktober vragen de Gemeente Den Haag, SchuldenlabNL, Schuldenlab070, Leergeld Den Haag en ROSE stories aandacht hiervoor. Mede voor deze kinderen is het boek ‘De schoen van tien miljoen’ geschreven, geïnspireerd op gesprekken met Haagse gezinnen. Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen, en Mariëlle Vavier, wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid van de gemeente Den Haag, lazen voor uit het boek voor de kinderen van groep 4 op De la Reyschool. Na afloop kregen alle kinderen een boek. Het samenwerkingscollectief wil met dit boek het gesprek rondom het actuele thema armoede binnen basisscholen, families en de samenleving stimuleren. Daartoe krijgt elke Haagse basisschool tien exemplaren van het boek cadeau. 

Haagse basisscholen ontvangen boek over armoede ‘De schoen van tien miljoen’ tijdens Wereldarmoededag
  

De cijfers

In Nederland leven 900.000 mensen onder de armoedegrens (CBS, 2020). Achter deze cijfers gaan persoonlijke verhalen, gevoelens en ervaringen schuil. Opgroeien in armoede heeft een groot effect op kinderen. Ze krijgen vaak fysieke en psychische klachten en kunnen minder goed deelnemen aan de maatschappij omdat er vaak geen geld is om te sporten of uit te gaan. 

Carola Schouten, minister voor Armoedebeleid, Participatie en Pensioenen: “Als er continu geldzorgen zijn, heeft dat grote impact op het hele gezin. En dus ook op kinderen. Ze voelen zich buitengesloten, hebben stress of schamen zich voor de situatie thuis. Gevoelens die kinderen dagelijks mee naar school nemen, maar waar niet over gepraat wordt. Dit boek geeft scholen een handvat om het er juist wel over te hebben in de klas. Dit is heel belangrijk, zeker in een tijd waarin meer gezinnen te maken hebben met financiële problemen en het er continu over gaat op tv en sociale media.”

Haagse basisscholen ontvangen boek over armoede ‘De schoen van tien miljoen’ tijdens Wereldarmoededag
  

Beeldvorming telt

Er rust nog steeds een taboe op armoede. Het voeden van het maatschappelijk debat is daarom essentieel. Mariëlle Vavier, wethouder Armoede, Inclusie en Volksgezondheid van de gemeente Den Haag: “Er zijn in Nederland nog teveel kinderen die in armoede opgroeien. In de klas, op het schoolplein en ook in vele andere situaties ervaren zij hierdoor nog regelmatig een gevoel van achterstand. Armoede gaat nog steeds samen met taboe en schaamte en armoede zorgt voor kansenongelijkheid. Het belemmert kinderen in hun ontwikkeling. Op school en bij spelen en sporten. Met dit boek willen we het gesprek op gang helpen.”

Haagse basisscholen ontvangen boek over armoede ‘De schoen van tien miljoen’ tijdens Wereldarmoededag

Auteurs

Voor De schoen van tien miljoen klommen tien gerenommeerde auteurs in de pen. Naar aanleiding van gesprekken met Haagse gezinnen maakten auteurs onder wie Anna Woltz, Annet Schaap en Gideon Samson, hun eigen interpretatie op armoede.

Datum: 17 oktober 2022