Online tool van De VoorzieningenWijzer helpt lage inkomens aan passende zorgverzekering

di, 14 nov 2023 - 17:24

Veel mensen hebben moeite met het kiezen van een zorgverzekering die bij hun situatie past. Dit is zonde, want zo betalen ze te veel premie of komen ze voor onverwachte kosten te staan. Voor mensen met een laag inkomen komt dit extra hard aan. De online Zorgvergelijker van De VoorzieningenWijzer helpt samen met gemeenten inwoners bij het kiezen van een passende zorgverzekering. 

Ruim de helft van de mensen die in 2022 met De VoorzieningenWijzer werd geholpen had een zorgverzekering die niet bij hun situatie paste. Sommigen waren ‘oververzekerd’, waardoor zij elke maand te veel premie betaalden. Anderen waren juist ‘onderverzekerd’. Zij kwamen in de loop van het jaar plotseling voor hoge kosten te staan. Na een gesprek met De VoorzieningenWijzer of het gebruik van de online Zorgvergelijker wilde maar liefst 88% van deze mensen overstappen.

Compleet en afhankelijk

Martijn Boer, initiatiefnemer van De VoorzieningenWijzer: “We merken elk jaar, inmiddels bij bijna 60 gemeenten, wat een verschil een passende zorgverzekering voor inwoners kan maken. Onze Zorgvergelijker bevat alle actuele zorgverzekeringen van Nederland, inclusief de lokaal beschikbare gemeentepolissen. Hierdoor krijgen inwoners een compleet beeld van de best passende zorgverzekeringen.”

“Daarnaast is de tool onafhankelijk”, gaat Martijn verder. “We werken in opdracht van gemeenten en woningcorporaties en niet op basis van provisie. Het gaat ons er uitsluitend om dat een inwoner een passende zorgverzekering heeft. En blijkt uit de Zorgvergelijker dat iemand helemaal niet hoeft over te stappen? Dan adviseren we dat ook niet.”

De Zorgvergelijker van De VoorzieningenWijzer helpt de inwoner bij het kiezen van de juiste dekking. “Als een inwoner weinig of geen fysiotherapie gebruikt, dan kan hij ervoor kiezen dat beperkt of niet te verzekeren. Maar dan moet hij of zij dit wel kunnen betalen als het toch nodig is”, vertelt Martijn. “De Zorgvergelijker stelt meer van dit soort vragen, zodat inwoners echt de zorgverzekering krijgen die aansluit bij hun wensen en situatie. En komt een inwoner er zelf niet uit? Dan wordt er gratis ondersteuning via de telefoon of de chat aangeboden.

METHODEN

De Voorzieningenwijzer is één van de methoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald.