Mensen vinden gemiddeld €462,- aan regelingen via potjes-check op geldfit.nl

do, 05 okt 2023 - 09:01

De Voorzieningenwijzer en SchuldenlabNL werken al geruime tijd samen aan de opschaling van De Voorzieningenwijzer als één van de effectieve schuldhulpmethoden. Juist nu is het belangrijk dat huishoudens worden geholpen om gebruik te maken van voorzieningen, het liefst zodanig dat het netto besteedbaar inkomen van het huishouden ook echt toeneemt. Dat is wat de Voorzieningenwijzer doet. Lees meer over de impact van De Voorzieningenwijzer. In de afgelopen jaren is, mede op instigatie van SchuldenlabNL, een intensieve samenwerking ontstaan tussen De Voorzieningenwijzer en Geldfit (NSR), hetgeen onder meer heeft geleid tot de potjescheck. De potjescheck is gebaseerd op de techniek en werkwijze van De Voorzieningenwijzer.

Als SchuldenlabNL zijn wij verheugd om te constateren dat huishoudens ook de potjescheck inmiddels weten te vinden (zie onderstaand persbericht). Beluister ook het interview met Martijn Boer van De Voorzieningenwijzer op NPO1: https://www.nporadio1.nl/fragmenten/nos-radio-1-journaal/41a546f0-a805-48e8-8143-a4396d7dbba8/2023-10-04-veel-mensen-lopen-financiele-regelingen-mis 

PERSBERICHT

Mensen vinden gemiddeld €462,- aan regelingen via potjes-check op geldfit.nl

In het begin van 2023 lanceerden Geldfit en De VoorzieningenWijzer de potjes-check. Via deze online tool op geldfit.nl, ontdekken mensen voor welke toeslagen en regelingen ze in aanmerking komen. In het eerste halfjaar maakten ruim 150.000 mensen gebruik van de potjes-check. Zij vonden gemiddeld voor €462,- aan toeslagen en regelingen, waar ze mogelijk voor in aanmerking komen. Dit bedrag is afhankelijk van inkomen en thuissituatie en kan per persoon flink verschillen. Juist in deze tijd met stijgende prijzen, kunnen veel huishoudens dit geld goed gebruiken. Daarom start Geldfit deze week de campagne ‘Grip op je geld’ om nog meer mensen op de potjes-check te wijzen. 

Via de potjes-check krijgen mensen inzicht in welke toeslagen en regelingen ze kunnen aanvragen. Martijn Boer, initiatiefnemer van De VoorzieningenWijzer merkt op dat veel (lokale) regelingen onbekend zijn: “Mensen met een laag inkomen kunnen juist vaak gebruik maken van diverse regelingen. Het valt dan ook op dat veel regelingen nog niet zijn aangevraagd. Denk hierbij aan kwijtschelding van lokale lasten of een witgoedregeling, maar ook bijdragen van fondsen zoals Stichting Jarige Job, het Jeugdfonds Sport en Cultuur of Nationaal Fonds Kinderhulp.”

De potjes-check

De potjes-check is een korte check gebaseerd op de al lopende aanpak van De VoorzieningenWijzer. Deze brede aanpak wordt door tientallen gemeenten ingezet in hun armoedebeleid. Boer: “Wij hopen dat we met behulp van de potjes-check op geldfit.nl nog meer mensen met geldzorgen kunnen helpen. Juist in deze tijd met zoveel prijsstijgingen, maar ook voor de komende maanden als we richting de winter gaan en het nieuwe jaar met verhoogde premies. Hoe meer mensen de weg weten te vinden naar de online check, hoe meer mensen bewust worden gemaakt van de regelingen en voorzieningen die er zijn. Weten dat je gebruik maakt van wat er beschikbaar is, levert niet alleen geld op, maar zorgt ook voor mentale rust.” 

Campagne ‘Grip op je geld’

Om meer mensen grip op hun geld te geven, start Geldfit deze week een campagne om mensen op Geldfit te wijzen. Dit doet ze samen met ruim 170 gemeenten en 180 bedrijven, zoals banken, verzekeraars, en werkgevers. Dankzij tools als de potjes-check krijgen mensen meer grip op hun geld. Ook kunnen mensen ontdekken welke organisaties in de buurt kunnen helpen. Ook het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid verwijst in haar campagne ‘Je staat er niet alleen voor naar Geldfit. Op de website geldfit.nl of via het telefoonnummer 0800-8115 ontdekken mensen welke stappen zij kunnen zetten om financieel gezond te worden of te blijven.