Tijdelijk Noodfonds Energie nog twee weken open: aanvragen kan tot 1 mei

di, 18 apr 2023 - 09:15

Tijdelijk Noodfonds Energie

Huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening kunnen sinds 7 februari terecht bij het Tijdelijk Noodfonds Energie. Sindsdien zijn er ruim 89.000 aanvragen ingediend bij het fonds. Inmiddels ontvangen huishoudens met goedgekeurde aanvragen een verlaging op hun energierekening. Dit gaat soms om honderden euro's.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie sluit op 1 mei om 12:00 uur en tot die tijd is het mogelijk om een aanvraag in te dienen. “We roepen alle huishoudens die in aanmerking komen voor steun op om de check te doen nu het nog kan op www.noodfondsenergie.nl en de aanvraag te doen,” zegt kwartiermaker Lodewijk Asscher van het Tijdelijk Noodfonds Energie.

Hoe werkt het?

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is er om te helpen voorkomen dat mensen energieschulden opbouwen. Je kunt steun aanvragen voor je energierekeningen van oktober 2022 tot en met maart 2023. Als je in aanmerking komt, wordt je energierekening lager. De volgende huishoudens kunnen steun krijgen van het Noodfonds:

  • Het huishouden heeft een inkomen van maximaal 200% van het sociaal minimum. Dat betekent dat het bruto-inkomen per maand lager is dan €2.980,- (alleenstaande) of €4.180,- (samenwonend). De bedragen zijn inclusief 8% vakantiegeld.
  • Huishoudens hebben zelf een contract voor gas, stroom en/of stadswarmte bij een energie- of warmteleverancier. De rekening van die leverancier is hoger dan 10 tot 13 procent van het bruto-inkomen. Het maakt niet uit welke energieleverancier een huishouden heeft.

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is gelanceerd op 7 februari en is een initiatief van Eneco, Essent, Greenchoice, Vattenfall, de Nederlandse Schuldhulproute en SchuldenlabNL. De Rijksoverheid draagt bij met een bedrag van 24,5 miljoen euro. Het bedrag is gelijk aan de bijdrage van de voornoemde energieleveranciers als ook Budget Thuis, Clean Energy, ENGIE, Pure Energie en Shell Energy.

Bron: Tijdelijk Noodfonds Energie

Datum: 18 april 2023