Eindstand Tijdelijk Noodfonds Energie: 165.000 aanvragen

di, 09 mei 2023 - 16:46

Het Tijdelijk Noodfonds Energie is volgens afspraken met de rijksoverheid en de energieleveranciers gesloten voor nieuwe aanvragen. Het Noodfonds was open tussen 7 februari en 5 mei 2023. In deze tijd zijn er iets meer dan 165.000 aanvragen gedaan. Bij sluiting van het Noodfonds zijn 56.000 aanvragen goedgekeurd, 48.000 aanvragen afgewezen en 61.000 aanvragen nog in behandeling. Aanvragen die zijn goedgekeurd krijgen gemiddeld 150 euro per maand aan totale steun. Het Noodfonds verwacht tussen de 40 tot 50 miljoen euro aan steun uit te kunnen keren aan de goedgekeurde aanvragen.

Lodewijk Asscher, kwartiermaker van het Tijdelijk Noodfonds Energie: ‘Stress over te hoge energiekosten heeft een enorme impact op je leven. Het Tijdelijk Noodfonds Energie is afgelopen winter in het leven geroepen en in een paar maanden tijd ontwikkeld. We hebben grote aantallen huishoudens bereikt die het het hardst nodig hebben. Soms kregen zij tot wel honderden euro’s verrekend over de wintermaanden. Ik ben blij dat we met het Noodfonds kunnen bijdragen aan verlichting van de energiezorgen voor deze mensen.’

Huishoudens konden een aanvraag doen voor steun bij hoge energiekosten over 6 maanden, van oktober 2022 tot en met maart 2023. Het Noodfonds Energie startte met de Noodfonds-check. Deze is door 370.000 mensen gedaan. Daarvan kreeg iets meer dan de helft het advies de aanvraag te doen. Bij de Noodfonds Check werden mensen ook gewezen op andere mogelijkheden voor hulp, ondersteuning en voorzieningen via onder andere Geldfit en De Voorzieningenwijzer. In totaal hebben huishoudens via deze laatste voorziening voor 14 miljoen euro aan mogelijke aanvullende ondersteuning gevonden. Ook hebben 94.000 mensen andere hulp gevonden, bij besparen van energie en bij hun geldzorgen.

Tienduizenden aanvragen in de laatste week

In de laatste week voor sluiting kwamen er nog tienduizenden nieuwe aanvragen binnen. In goed overleg met de initiatiefnemers, energieleveranciers en overheid, spraken we daarom af een week langer open te blijven.

Ontdek je het Noodfonds nu pas?

Dan ben je helaas te laat om nog een aanvraag voor steun te doen. Kijk bij Geldfit of er andere manieren zijn om grip op je energierekening te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan energiecoaches, bespaartips of de potjes-check. Je kan Geldfit ook bellen voor persoonlijk advies, waarbij ze je waar nodig in contact brengen met een organisatie in de buurt.

Is jouw aanvraag nog in behandeling?

Dan hoor je van ons via het e-mailadres dat je hebt opgegeven. Dit doen wij als de uitslag bekend is of als wij meer informatie nodig hebben om je aanvraag af te ronden.

Bron: Noodfonds Energie

Datum 9 mei 2023