Koningin Máxima bij actiebijeenkomst Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

wo, 26 jun 2024 - 08:26

Hare Majesteit Koningin Máxima – erevoorzitter van SchuldenlabNL – woont dinsdag 2 juli bij omnisportvereniging Kampong in Utrecht een actiebijeenkomst bij van de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid (NCFG). Dit is een samenwerkingsverband van ruim vijftig bedrijven en overheidsorganisaties die zich inzetten voor de financiële gezondheid van hun werknemers en klanten.

De NCFG wil huishoudens die financieel kwetsbaar zijn of financiële problemen hebben met vijftig procent verminderen in 2030. Leden van de coalitie werken daarom samen aan het bespreekbaar maken van financiële gezondheid en manieren om werknemers met financiële problemen te ondersteunen.  

Tijdens de bijeenkomst op 2 juli licht de huidige voorzitter van de NCFG, de CEO van ING Nederland, toe wat er tot nu toe is bereikt. Dit gebeurt aan de hand van de Nationale Actieagenda waarin de leden van de coalitie concrete acties zoals een noodfonds voor medewerkers, budget coaching en ondersteuning bij loonbeslag hebben vastgelegd. Daarnaast vertellen vijf nieuwe leden over hun aanpak om financiële gezondheid in hun organisatie op de agenda te zetten. Projectleiders van twee effectieve schuldhulpmethoden, de Voorzieningenwijzer en Money Start, gaan in op hoe deze kunnen bijdragen aan de financiële gezondheid van werknemers en klanten. 

Financiële gezondheid is ook een relevant thema binnen sportverenigingen waar mensen uit alle delen van de samenleving elkaar ontmoeten. SV Kampong is de grootste omnisportvereniging van Nederland met ruim 6.500 leden, waaronder ook mensen met financiële zorgen. Een voorbeeld van het bespreekbaar maken van financiële gezondheid binnen voetbalverenigingen is het project ‘Niemand Buitenspel’ van de KNVB en ING. In elk voetbalteam zit gemiddeld één kind uit een gezin waar geen financiële ruimte (meer) is om bijvoorbeeld contributie te betalen. ‘Niemand Buitenspel’ kijkt samen met de ouders via Geldfit.nl en de Voorzieningenwijzer of zij in aanmerking komen voor financiële regelingen zodat er gesport kan worden. ‘Niemand Buitenspel’ is tot stand gekomen door samenwerking met SchuldenlabNL, de Nederlandse Schuldhulproute en de Voorzieningenwijzer.

Werkgevers spelen een belangrijke rol in het vroegtijdig signaleren van financiële problemen bij hun werknemers. Deze leiden vaak tot een hoger ziekteverzuim, stress, lagere arbeidsproductiviteit en een slechtere mentale en fysieke gezondheid. Naast signalering, is het bespreekbaar maken en het bieden van hulp van belang. Initiatiefnemers van de NCFG waren SchuldenlabNL, VNO-NCW, Deloitte Nederland en ING Nederland. 

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Koningin Máxima zet zich sinds 2022 als erevoorzitter hiervoor in.