Impactmeting Nederlandse Schuldhulproute

Sadik Harchaoui | di, 30 nov 2021 - 08:00

SchuldenlabNL heeft, in samenwerking met Deloitte, onderzocht wat de maatschappelijke impact is van het kanaal Geldfit van de Nederlandse Schuldhulproute. Uit het onderzoek blijkt dat het voorkomen en verhelpen van geldproblemen een besparing oplevert van 180 miljoen euro aan maatschappelijke kosten.

Geldproblemen
Om geldproblemen te voorkomen, is het belangrijk dat mensen in een vroeg stadium naar passende hulp worden geleid. Via een simpele test op Geldfit.nl krijgen mensen inzicht in hoe ze er financieel voorstaan. In 2020 hebben bijna 190.000 mensen gebruik gemaakt van dit platform. Meer dan 25% van de bezoekers ontving op basis van de test een persoonlijk advies. Zo konden mensen grote problemen voorkomen door een plan te maken met online tools, zelf een betalingsregeling te treffen, gekoppeld te worden aan een (online) vrijwilliger of eerder de weg te vinden naar professionele hulp in de gemeente. Deloitte heeft in opdracht van SchuldenlabNL onderzocht wat de maatschappelijke impact is van deze aanpak. De Nederlandse Schuldhulproute (NSR), de stichting achter Geldfit, werkt in hun aanpak nauw samen met inmiddels ruim 40 bedrijven en overheidsorganisaties, ruim 80 gemeenten en een groot scala aan (schuld)hulpinstanties.

Martin Suithoff is de directeur van de Nederlandse Schuldhulproute: "Door samen met onze partners mensen eerder te bereiken en naar hulp te leiden, voorkomen we dat mensen financiële problemen krijgen. Geweldig dat nu ook vanuit onderzoek wordt bevestigd dat deze aanpak werkt voor een financieel gezonder Nederland. In 2021 hebben we nu al twee keer zoveel mensen bereikt als in 2020, dus dit onderzoek is voor ons de bevestiging dat we met Geldfit door mogen bouwen om nog meer huishoudens met geldproblemen te bereiken."

Maatschappelijke kosten
Sadik Harchaoui, Chef de Mission van Stichting SchuldenlabNL, zegt: “Het is fantastisch dat deze impactmeting is uitgevoerd en dat de resultaten zo positief zijn. Hieruit blijkt dat onze aanpak werkt om lokaal beproefde interventies, zoals NSR, op te schalen. We hopen dat dit nog meer gemeenten overtuigt om aan te sluiten bij de NSR of één van de andere beproefde interventies. Daarom zullen we een exemplaar van dit rapport sturen naar elke gemeente in Nederland. Zo werken we samen naar een schuldenzorgvrij Nederland.

Uit de impactmeting blijkt dat er 180 miljoen euro wordt bespaard aan maatschappelijke kosten. Er wordt bijvoorbeeld minder gebruik gemaakt van sociale voorzieningen zoals uitkeringen en re-integratietrajecten en er is een lagere kans op chronische ziekten of GGZ gebruik. Door de toegenomen arbeidsparticipatie van mensen die geen geldzorgen meer hebben, wordt er meer winst gemaakt in de sectoren waar zij (meer) gaan werken en zo groeit het Nederlandse BBP.

Bart Nieuwstraten, vanuit ING als impactmanager beschikbaar gesteld aan SchuldenlabNL, was nauw betrokken bij de impactmeting: “Achter die 180 miljoen gaan heel veel verhalen schuil. Want mensen die in de schulden zitten, vallen bijvoorbeeld vaker uit op hun werk of hebben vaker gezondheidsproblemen door de stress. Door mensen uit de schulden te helpen of schulden te voorkomen, kunnen de maatschappelijke kosten die hiermee gepaard gaan, worden bespaard.

Ben je benieuwd naar de impactmeting? Download hieronder het rapport.

Downloads