‘Hoe word je rijk?’ geeft gastles Rotterdamse vmbo-leerlingen

ma, 11 mrt 2024 - 08:20

Van 11 tot en met 15 maart 2024 is het de Week van het Geld. Een mooi initiatief waarbij landelijk aandacht wordt gevraagd voor het belang van financiële educatie voor kinderen en jongeren. Dit jaar staat het thema ‘Hoe ben jij je geld de baas?’ centraal. Rotterdam sluit met verschillende gastlessen op scholen aan bij dit thema waarbij jongeren leren hoe ze grip op hun geldzaken houden en financiële verleidingen herkennen.

De Week van het Geld is een jaarlijks terugkerende themaweek en een initiatief van het platform Wijzer in geldzaken (ministerie van Financiën). Elk jaar doen zo’n 500.000 basisschoolleerlingen in de klas mee, verspreid over het land. Ook in Rotterdam.
Wethouder Natasha Mohamed-Hoesein (Armoedebestrijding, Schuldhulpverlening en Taal) bezoekt in de Week van het Geld drie Rotterdamse scholen die hun leerlingen bewust maken van het omgaan met geld.

Hoe word je rijk?

Op maandag 11 maart is wethouder Mohamed-Hoesein ’s middags aanwezig bij een gastles ‘Hoe word je rijk?’ voor eerstejaars vmbo-leerlingen van de Portes Juliana Mavo. De les wordt verzorgd door Money Start en wordt gegeven door een ervaren professional uit het werkveld, zoals budgetcoach, jongerenschuldhulpverlener of maatschappelijk werker.
 Aansluitend gaat de wethouder naar het ROC Zadkine (Benthemplein). Deze school heeft een eigen informatiepunt waar studenten zich kunnen laten informeren over onder andere financiën. Ook hebben zij een armoedefunctionaris in dienst. De wethouder gaat hier in gesprek met studenten die net 18 jaar zijn geworden en nu dus zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën.

Het Gouden Ei

De gemeente Rotterdam heeft het lespakket ‘Het Gouden Ei’ ontwikkeld waarbij leerlingen op een speelse en begrijpelijk manier leren omgaan met geld. De Kredietbank Rotterdam (KBR) geeft op woensdag 13 maart een les uit dit pakket aan groep 8 van de Agnesschool in Rotterdam Zuid. Deze laatste les uit een serie van vier staat in het teken van budgetteren. Wethouder Mohamed-Hoesein is bij deze les aanwezig en werkt mee aan de opdracht. Als afsluiting ontvangen de leerlingen een certificaat en een spaarzaam presentje namens de gemeente Rotterdam.

De KBR geeft op meerdere scholen geldlessen in de Week van het Geld. Ook in de klassen van de kinderburgemeester en kinderraadsleden. Op woensdagmiddag 13 maart bezoekt de kinderraad wethouder Mohamed-Hoesein op het Stadhuis. Zij komen kennismaken en gaan in gesprek over het thema armoede. In de Kinderagenda 2023-2024 hebben zij ideeën opgeschreven om kinderen die in armoede leven tegemoet te komen. Naast een kennismaking worden ook deze ideeën besproken met de wethouder.

Geldzorgen

De gemeente Rotterdam zet zich in om financiële problemen onder de inwoners te voorkomen, ook bij jongeren. Door verschillende oorzaken raken sommige jongeren toch in financiële problemen. Voor jongeren met geldzorgen zijn verschillende regelingen beschikbaar. Kijk op www.rotterdam.nl/geldzorgen voor alle regelingen of bel met het Jongerenloket: 010 267 13 00.

Schuldhulpmethoden

Het programma 'Hoe word je rijk?' van Money Start, is één van de schuldhulpmethoden die door SchuldenlabNL wordt opgeschaald.