
Vroegsignalering banken
Schuldfase | Interventie
Jongeren uit de schulden, in de maatschappij
In de zomer van 2016 startte de gemeente Den Haag een pilot met 53 jongeren om hen schuldenzorgvrij te krijgen. In 2018 zijn deze jongeren uit het traject gestroomd. Vanwege het succes van de pilot zijn in 2017 100 nieuwe jongeren ingestroomd.
Jongeren tussen de 18 en de 27 jaar met schulden worden ernstig belemmerd in hun ontwikkeling. Deze schulden kunnen leiden tot persoonlijke problemen (zoals voortijdig schoolverlaten, dakloosheid, afsluitingen gas/water/licht) en tot maatschappelijke problemen (zoals kosten voor schuldhulpverlening, uitkeringen voor werkloosheid). Zowel de jongere, zijn of haar schuldeisers en de maatschappij zijn dus gebaat bij een duurzame oplossing. Om die reden is binnen het Haagse Schuldenlab070 in 2016 het Jongeren Perspectief Fonds (JPF) opgezet. Vanuit dit fonds worden jongeren waar mogelijk begeleid naar werk of school, of ondersteund in het continueren daarvan. Aan schuldeisers wordt een saneringsbedrag geboden. Dit bedrag verschilt per jongere, afhankelijk van de draagkracht. Als die eerste hobbel is genomen, kan gewerkt worden aan de langere termijn.
Toekomstperspectief
Zodra de jongere schuldenzorgvrij is, kan de tweede stap gezet worden. Het saneringsbedrag is nu een restschuld tussen het JPF en de jongere, en die moet ingelost worden. Hiervoor gaat de jongere aan de slag met een persoonlijk perspectiefplan. Zo loopt hij of zij in elk geval een maatschappelijke stage om sociaal bewustzijn te creëren.
Duurzame financiering
Afhankelijk van de inkomenssituatie betaalt de jongere de restschuld aan het JPF terug in natura (bijvoorbeeld stage) en/of contant. Maatschappelijke partijen die van deze aanpak profiteren, waaronder de gemeente, betalen een deel van hun besparing terug aan het fonds. Ook schuldeisers betalen een jaarlijkse kleine bijdrage aan het fonds. Zo is het fonds duurzaam.
Kijk op www.jongerenperspectieffonds.nl voor meer informatie.