Henk de Kleine | 17-06-2020
Een miljoen Nederlanders ervaart dagelijks een harde realiteit. Ze kampen met problematische schulden en liggen daar vaak wakker van. Zonder gerichte maatregelen zal deze groep groeien als gevolg van de economische gevolgen van het Coronavirus. Voor die conclusie is weinig onderzoek nodig: het vloeit simpelweg voort uit de voorspelde economische krimp. Niettemin is het wel essentieel meer inzicht te hebben in aard en omvang van de golf die op ons af komt om er goed op te anticiperen. Precies daarom heeft SchuldenLabNL samen met Deloitte in kaart gebracht hoe urgent de situatie is, om welke aantallen het gaat en welke groepen het meest kwetsbaar zijn. Gewapend met die inzichten is het mogelijk om de beste beslissingen te nemen om het probleem te lijf te gaan.
Het onderzoek legt ondubbelzinnig de urgentie bloot. Er zijn de nodige onzekerheden over de precieze impact, maar het feit dat tussen de 368.000 en 822.000 mensen dit jaar een significant en langdurig verlies van inkomen zullen ervaren geeft de urgentie goed weer. Meer dan ooit tevoren is deze groep heterogeen samengesteld qua sector, leeftijd en regio. Onder hen zijn ook veel zelfstandigen en/of flexkrachten. Een groot deel van de risicogroep heeft geen mogelijkheden om uitgaven omlaag te brengen en beschikt ook niet over een financiële buffer. Ook is duidelijk dat het merendeel van de probleemgroep nog niet ‘zichtbaar’ is bij de instanties. Gemeenten en hulporganisaties moeten dus rekening houden met een enorme toestroom van mensen met schulden en geldproblemen. Dat is uitdagend voor een hulpverleningsketen die de afgelopen jaren al kampte met flinke uitdagingen en een versnipperde aanpak.
De inzichten in dit rapport zijn slechts een eerste stap in de samenwerking tussen publieke en private partijen om dit grote maatschappelijke thema aan te pakken. Het rapport identificeert oplossingsrichtingen die de komende tijd nader verkend zullen worden. Want de ambitie van SchuldenLabNL - een schuldenzorgvrij Nederland – mag juist in deze bijzondere tijd niet uit het oog worden verloren.
In het Actieplan Covid-19 vindt u een analyse van de omvang van het probleem. Maar zeker zo belangrijk: u vindt hierin ook 16 oplossingsrichtingen. Als publieke en private partijen samen optrekken, kunnen we de dreigende boeggolf aan honderdduizenden Nederlanders meer in de schuldenproblematiek beperken. Download hier het hele Actieplan Covid-19